DE TELOORGANG VAN HET SLUISKWARTIER
In de gemeenteraad van Deventer was twee weken geleden (en ook daarvoor) het Sluiskwartier een heet hangijzer. Terecht, want dit gebied verdient een nieuwe kans, zeker als het aan de fractie van Deventer Sociaal ligt.
De laatste jaren gaat het wat minder met het Sluiskwartier. Het gebied ziet er verwaarloosd uit en dat geldt ook voor enkele panden. Iedereen trekt er ook de handen van af, zie ook de overeenkomst tussen Ieder1 en de gemeente, waarbij de laatste de eerste een flinke som geld toestak om van de investeringen (lees: blok aan het been) daar af te komen.
Het hele gebied ligt te verkommeren in afwachting van de komst van die enorme parkeergarage in het Sluiskwartier die ons al jaren wordt beloofd, maar die er wegens geldgebrek en andere redenen nog steeds niet is. Voorlopig lijkt het er op dat de Wilhelminabruggarage nog even mag doorroesten, en gebeurt er verder niks.
In het plan van het College had er een tijdelijke oplossing voor het Sluiskwartier moeten komen. Daarvoor had het College de term tussentijdelijkheid verzonnen. Kern van het plan: sloop wat er te slopen valt, en verander een groot deel van het Sluiskwartier in een vlakte voor 180 geparkeerde auto´s.
Door deze opzet ging de discussie in de raad al snel over parkeren en niet meer over het Sluiskwartier. Toch was die discussie voor een deel terecht: nut en noodzaak van de 180 parkeerplaatsen is niet aangetoond, en geen goede reden voor de vernieling van het Sluiskwartier.
Daarnaast is het ook financieel niet onderbouwd. Er is gekozen voor de makkelijke weg, door diverse panden waar jarenlang niets aan gedaan is maar te slopen, in plaats van deze te ontwikkelen tot bijvoorbeeld broedplaatsen voor cultuur, duurzaamheid, creativiteit of beginnende ondernemers.
Ook is er totaal geen visie op wat er gaat komen na de tussentijdelijkheid. Investeerders voor dit gebied staan ook dan waarschijnlijk niet in de rij.
In de ogen van Deventer Sociaal is dit plan dus onrealistisch, onhaalbaar en niet onderbouwd. De cultuurhistorie legt het hier af tegen het visioen van een parkeervlakte met 180 stuks blik.
Volgens Deventer Sociaal verdient het Sluiskwartier beter, veel beter.
Wij zouden graag hebben gezien dat het College terug zou gaan naar de tekentafel en met iets inspirerenders en duurzamers was gekomen. Helaas besloot een meerderheid anders. Iedereen, en dan met name Groen Links was bang voor het visioen van een melkgebit langs de IJssel, ter hoogte van het Sluiskwartier, maar stemde toch mee, na beloften voor wat extra boompjes. Dat is niet geloofwaardig.
´
We zullen zien of we over een paar jaar spijt hebben als haren op ons hoofd, om het Pothoofdfront langs de IJssel op te offeren voor overbodige parkeerplaatsen, of ons ongelijk moeten bekennen dat het Sluiskwartier weer bruist van activiteit.