Deventer is bereid vluchtelingenkinderen op te vangen.

Mocht het kabinet alsnog besluiten om alleenstaande kinderen uit vluchtelingenkampen op Griekse eilanden naar Nederland te halen, is het college van Burgemeester en Wethouders bereid om een aantal van dergelijke jonge en kwetsbare vluchtelingen in Deventer op te vangen. Dat zegt wethouder Rob de Geest (PvdA) in een antwoord op vragen van CDA, ChristenUnie, Deventer Sociaal, GroenLinks en PvdA.

Begin april hebben deze vijf raadsfracties het College opgeroepen om zich bij de zogenaamde “Coalition of the Willing” aan te sluiten. Dit naar aanleiding van de oproep van hulporganisaties om kwetsbare vluchtelingenkinderen zonder ouders een veilige plek in Nederland te bieden. De kinderen zitten in overvolle vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden Lesbos, Chios en Samos. Verschillende landen hebben reeds toegezegd kinderen op te nemen. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol blijft erbij dat Nederland zelf geen kinderen naar Nederland zal overbrengen, maar wil de kinderen op het Griekse vasteland laten opvangen.

In de antwoordbrief schrijft wethouder Rob de Geest dat er in Deventer plek is voor kwetsbare vluchtelingen. Het college is bereid om dat ook aan te geven aan de verantwoordelijk staatssecretaris. De fracties van CDA, ChristenUnie, Deventer Sociaal, GroenLinks en PvdA zijn blij dat Deventer openstaat voor de opvang van kwetsbare jonge vluchtelingen, maar teleurgesteld in de houding van de staatssecretaris. Henrike Nijman (ChristenUnie): “Soms komt een humanitaire ramp ineens en kunnen we niet meer dan noodhulp bieden. Deze humanitaire ramp zien we voor onze ogen gebeuren en met de dag verergeren. We mogen nu niet wegkijken, we moeten helpen”.

Vergelijkbare berichten