Politieke draaikonterij

Er is veel gebeurd in de Deventer politiek de laatste maanden. Eerst stapte wethouder Hartogh Heys op nadat PvdA, Gemeentebelang en CDA het vertrouwen in hem hadden opgezegd. Vervolgens werd het hele college weggestuurd met een motie van wantrouwen.

Daarna was (en is) het een gekkenhuis geworden in de Deventer politiek, het college besloot te blijven zitten en vervolgens hebben partijen die eerst de motie hadden gesteund ervoor gezorgd dat datzelfde College toch kon blijven.

Vervolgens maakte de soap rond het controversieel verklaren het gekkenhuis compleet. Een aantal onderwerpen zou controversieel worden verklaard, het huidige college en raad zou daar dan geen besluiten over mogen nemen.
Het Grote Kerkhof stond ook op de lijst van controversieel verklaarde onderwerpen. Tijdens de vergadering op 27 september! stemden PvdA en GB (Gemeentebelang) nog tegen het controversieel verklaren van het Grote Kerkhof.

Het amendement dat Deventer Sociaal al op 19 juli 2017 had ingediend dat vroeg om uitwerking van een sobere variant Grote Kerkhof en was doorgeschoven tot na het reces, zou nu toch op 25 oktober behandeld worden.

De fractie van Deventer Sociaal heeft altijd op het standpunt gestaan dat een stadspodium voor 2,7 miljoen niet valt uit te leggen aan inwoners zonder dat er een keuze is geweest voor een sobere variant (die niet bij de aangeboden opties zat). Wij zijn van mening dat de herinrichting voor minder geld ook een prachtig plein op zal leveren.

De handtekeningenactie die onlangs werd opgestart was voor ons een blijk van ondersteuning van ons standpunt en zagen wij als steun voor het amendement. Blijkbaar kregen enkele partijen, de PvdA voorop, daardoor koudwatervrees, en werden bang voor de kiezer.

Tot onze verbazing kwam de PvdA met een motie op de proppen om het besluit Grote Kerkhof alsnog door te schuiven naar de nieuwe raad, dit betekent niet dat het stadspodium nu van de baan is maar dat de nieuwe raad hierover gaat besluiten. De fractie van de PvdA had al diverse partijen benaderd zodat ze zeker waren van een meerderheid voor de motie, hetgeen betekent dat ons amendement niet behandeld gaat worden.

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk op deze manier een stad te besturen en het goede te doen voor de inwoners?

Het verbaasd ons dat partijen zo makkelijk en snel van mening veranderen en goede sier maken met standpunten waar ze eerst tegen waren of zelfs een volledig andere mening hadden. Vervolgens wordt dat ook nog aan de stad gepresenteerd alsof er iets geweldigs is gebeurd.

Naar onze mening hadden ze net als wij al eerder moeten nadenken en we hadden graag gezien dat alle partijen in de raad naar aanleiding van ons amendement eerder kleur hadden bekend. Dan was dit alles niet zo ver gekomen, en was de onrust in de stad niet nodig geweest.

Nogmaals blijkt dat Deventer-Sociaal wel midden in de samenleving staat. Het zou het college van Gemeentebelang, PvdA, CDA en de gedoogpartijen Groen Links en Christen Unie sieren als ze eens zouden luisteren! Het geld dat we daarmee besparen aan inzet ambtenaren, vergaderingen en meer, kunnen we heel goed elders inzetten.

 

Vergelijkbare berichten