Zondagsopenstelling in Deventer

Afgelopen woensdag is in de gemeenteraad van Deventer een motie aangenomen bouwmarkten en tuincentra mogen zondags open zijn.
Bij Gemeenteraadsbesluiten over zondagsopenstelling moet de positie van de werknemers en de kleine winkelier expliciet worden meegewogen. Uit reacties blijkt dat dit niet is gebeurd.
Deze motie is aangenomen zonder goed overleg met ALLE-winkeliers en zoals nu blijkt steunen kleine winkeliers dit niet en zijn niet betrokken geweest bij dit besluit. Juist overleg en brede discussie zijn hierin belangrijk niet alleen de stem van groot winkelketens. Alle belangen moeten worden afgewogen!

Zoals door Deventer Sociaal al is aangegeven tijdens de raadsvergadering is met de zondagsopenstelling van tuincentra en bouwmarkten de deur open gezet voor andere groot winkelketens, zoals de Media Markt dat was te verwachten en gebeurd nu dus ook!
Deventer en het Deventer college roept om unieke kleine winkeltjes. Dit zijn kleine bedrijfjes die geen mogelijkheden hebben om meer personeel aan te nemen en dus min of meer verplicht worden 7 dagen in de week te werken. Keuzevrijheid is hier niet, met de zondagsrust hebben kleinere winkeliers veel meer kans om te overleven één dag winkelrust geeft hen de kans om op adem te komen.
Gooit de gemeenteraad met het aannemen van deze motie de eigen glazen in?

Deventer Sociaal maakt zich zorgen om kleine ondernemers. De grote winkels kunnen het zich permitteren om open te zijn, maar kleinere ondernemers kost het alleen maar geld. Mensen kunnen hun euro op elke dag van de week uitgeven, maar ze kunnen hem maar een keer besteden. Zondags open zijn levert dus niet meer omzet op.

Soms is het ook van belang om andere argumenten dan alleen de economische principes te laten prevaleren. Juist in de discussie over de zondagsopening is het nodig om aandacht te vragen voor sociale waarden als gemeenschapszin en de menselijke maat. Immers de gemeenschappelijke vrije zondag kan een rustpunt zijn en tegenwicht bieden aan de toenemende economisering van de samenleving. Uiteraard moeten we oog houden voor de belangen van winkeliers, maar dit gaat verder dan alleen de belangen van het grootwinkelbedrijf. Het kleinere familiebedrijf – vaak het cement van onze samenleving – lijkt dupe te worden van een ruimere zondagsopenstelling en dit zou ons extra alert moeten maken. Daarom moeten we naar onze mening de zondag koesteren als rustpunt voor kleine ondernemers.
Wilhelminabrug_Deventer1

Vergelijkbare berichten