OUDE KOEIEN

Vorige week behandelde de gemeenteraad het raadsvoorstel over de Grootburgers. Ieder jaar in mei is het weer zover, een aantal Deventernaren (niet alle) krijgt een klein bedragje van de gemeente, omdat bij hun voorouder(s) in 1866 het weiderecht om de stad Deventer werd afgekocht. De koeien moesten maar ergens anders gaan grazen, want Deventer moest omhoog in de vaart der volkeren.

Nu heeft Deventer Sociaal niets tegen historie en jaarlijkse tradities. Sinterklaas, de boekenmarkt, Dickens, er is niks mee, omdat je er een moderne invulling aan kunt geven en veel mensen er plezier aan hebben.
Soms moet je je echter afvragen of een traditie zichzelf niet heeft overleefd, en dat lijkt met de jaarlijkse uitkering voor Grootburgers het geval. De uitkering staat inmiddels in geen verhouding tot het recht dat werd afgekocht. Bovendien moet je je afvragen of zo’n weiderecht tot in de eeuwigheid een schadevergoeding waard is. De nazaten van de koeien waarom het ging, grazen inmiddels aan de nieuwe stadsgrenzen van Deventer, en leveren gewoon hun melk vlees, boter en kaas op. Kassa voor de Grootburger.

Omdat de afkoopsom in 1866 gelukkig iets werd geindexeerd is deze inmidels tot een miezerige €13,61 (30 oude, Nederlandsche guldens) gedaald. Het bedrag als royale compensatie heeft daarmee haar functie verloren. Niemand raakt er van aan de bedelstaf als het bedrag wordt afgeschaft, als de grootburgers het al merken.

Dit en andere redenen gaven voor Deventer Sociaal aanleiding voor de tweede jaar op rij te pleiten voor het afschaffen van de uitkering aan de Grootburgers. Uiteraard zal het geen enorme besparing opleveren, maar het geld kan wel aan hedendaagse zaken besteed worden.
Inmiddels denkt Deventer Sociaal er over met een voorstel te komen om deze Deventer traditie te vervangen door een andere. En de koeien, zij graasden rustig voort.

Vergelijkbare berichten