POORTJES station: DE NS-TREIN DENDERT DOOR

Deze week stuurde de voltallige gemeenteraad een brief aan de Nederlandse Spoorwegen over de dreigende afsluiting van de passage onder het Deventer station met poortjes. Het is uniek in de Deventer politiek. Bijna nooit zijn alle partijen zo eensgezind.
De Deventer politiek wil eigenlijk maar een ding: dat de passage openblijft voor passanten tussen het centrum en Voorstad (en terug) en dat de NS haar afspraken nakomt.

De reactie van NS was er eens een zonder vertraging, en bevatte eigenlijk maar een woord: Njet! Met een aan arrogantie grenzende houding werden de argumenten van de voltallige gemeenteraad, de omwonenden bij het station en de passanten die er gebruik van maakten van tafel geveegd. Deze NS-trein stopt blijkbaar alleen nog bij het eindstation Poortjes.

Daarmee is NS vooral hardleers. De Deventer politiek maakt al jaren kenbaar dat ze tegen de poortjes is. In Deventer en ook in de rest van Nederland is het gebruikelijk dat er dan gepolderd wordt tot er een compromis is. Blijkbaar heeft NS dat soort democratische verworvenheden nu aan de kant gezet en heiligt het doel de middelen.

De reactie is vooral teleurstellend. De Deventer gemeenteraad wil vooral eerst weten hoeveel passanten er nu eigenlijk gebruik maken van de doorgang, of dit inderdaad de oplossing is voor de veiligheid in en om het spoor en of er nog alternatieven zijn.

Deventer Sociaal kan niet voor haar collega´s spreken, maar wij nemen in elk geval geen genoegen met de reactie van NS. De poortjes zijn ongewenst en ongewild en onnodig, totdat het overduidelijke tegendeel door NS is aangetoond.

Blijkbaar krijgt de Deventer gemeenteraad nog een flinke dobber om dat aan NS duidelijk te maken. Het is de taak, ook van Deventer Sociaal, om deze doordenderende trein te stoppen en op een ander spoor te krijgen. Hopelijk is NS zo slim om aan de noodrem te trekken.

De komende maanden zullen we als raad sterk in de schoenen moeten staan, maar de hele raad denkt dat we de goede argumenten hebben. We hopen daarbij ook de steun van heel veel Deventenaren te krijgen, want dat is wellicht de enige manier om de NS-trein echt te stoppen.

Vergelijkbare berichten