Deventer Sociaal wil meldpunt voor gedupeerden kinderopvangtoeslag.

Er is veel te doen over de problemen met de kinderopvangtoeslag bij de belastingdienst.In heel Nederland kampen veel gezinnen met de gevolgen van het gevoerde beleid en de fouten die hierbij zijn gemaakt.Ook inwoners van Deventer zijn hierdoor getroffen. Zij kampen met hoge schulden en kunnen vaak niet meer rondkomen. Kinderen uit deze gezinnen worden daardoor ook uitgesloten van deelname aan sport of andere hobby’s omdat daar simpelweg geen geld voor is.


De gemeente probeert in contact te komen met gedupeerden maar mag in het kader van de privacywetgeving niet zelf achterhalen wie deze mensen zijn.Er zijn ondertussen hulpvragen gedaan bij de gemeente, maar men gaat er ook van uit dat het merendeel van de gedupeerden nog niet in beeld is.Steeds meer gemeenten kiezen er daarom voor om een meldpunt op te richten.Daar kunnen de gedupeerden zich melden, ze krijgen dan direct toegang tot een medewerker met kennis van zaken.De gemeente kan de problemen met de belastingdienst niet oplossen, maar kan deze mensen wel bijstaan en ondersteunen door te kijken of er recht is op schuldhulpverlening of andere toeslagen.


Daarnaast kan men hulp bieden bij aanvragen voor bijzondere bijstand of andere vormen van inkomensondersteuning. Tevens is er dan binnen de gemeente één centraal punt waar kan worden bijgehouden wie zich heeft gemeld. De gemeente Deventer heeft tot op heden nog geen meldpunt waar inwoners zich kunnen melden.Onze fractie is hierover benaderd door gedupeerden in Deventer, die op zoek zijn naar hulp en ondersteuning. Zij krijgen tot op heden onvoldoende ondersteuning en erkenning en worden van het kastje naar de muur gestuurd.Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, deze mensen verkeren al jaren in grote problemen.
Als zij zich dan tot de gemeente wenden voor hulp moet direct duidelijk zijn bij wie ze terecht kunnen en moeten worden doorverwezen naar de juiste hulp en ondersteuning.

We hebben daarom vragen gesteld over het instellen van een meldpunt op de website van de Gemeente Deventer en zullen indien nodig hierover een motie indienen bij de eerstkomende raadsvergadering.

Vergelijkbare berichten