Participatie = Meebeslissen over Beleid


In Deventer spreken al jaren meerdere wethouders over de fantastische communicatie tussen de Gemeente Deventer en bewoners bij de ontwikkeling van nieuwe beleidsplannen. Wie daarop wil reageren met nuance hoeft niet ver te zoeken.

Beleidsplannen zoals de windmolens, De Kien, De Hunneperweg, De Poort van Deventer en de oude Tapijtfabriek, geven voorbeelden van nieuw beleid waarin bewoners achteraf mochten meedenken over de vorm van het besluit, maar voor de inhoud niet gevraagd werden.


En is dat niet juist wat we zo graag willen? Een mondige inwoner die meedenkt met beleid en zich eigenaar voelt van zijn-haar stad. Voor deze actieve inwoners en inwoners die de afgelopen jaren minder de weg naar onze gemeenteraad hebben gevonden, lijkt er verandering te komen. De gemeente Deventer ontwikkeld namelijk nog dit jaar een participatie-verordening. Dit is een document waarin staat hoe bewoners deel kunnen nemen aan de besluiten van de gemeente in hun buurt of wijk.

Maar wat betekent dat deelnemen concreet? Dat is een vraag die onze gemeenteraad de komende tijd verder gaat beantwoorden. Welke instrumenten kan Deventer bijvoorbeeld inzetten om haar bewoners daadwerkelijk te horen. Is het bij elk plan vanaf het begin meepraten, een (bindend) advies geven of juist bij elk dossier inwoners actief informeren?
Kortom nog veel vragen te beantwoorden voor onze fractie geldt in ieder geval dat elk instrument een zinvolle toevoeging moet zijn aan de deelname van inwoners. Dus als inwoners mogen meepraten en meebeslissen dan moet dit ook echt effect hebben op het beleid! Daarnaast willen we dat er bij elk instrument een diverse groep mensen kan deelnemen.

In het kader van deelnemen horen we ook graag wat jullie ideeën zijn. Hoe zouden jullie willen meepraten met de gemeente Deventer en wat is daarvoor nodig? Mail ons gerust 👉 info@deventer-sociaal.nl of stuur ons een bericht op onze sociale media …

Kevin Peeters – Raadsopvolger

Vergelijkbare berichten